Branche-afspraken onveiligheid
-
Beoordelingsmethodiek
-
Checklist controle heftruck
Bij het uitvoeren van periodieke keuring voor heftrucks wordt aandacht besteed aan de volgende punten:
- de werking van de handrem,
- de werking van de achteruitrijbeveiliging,
- de werking van de vorkvergrendeling;
- de werking van het terugslagventiel van de hefcilinder,
- de staat van de banden,
- de staat van de zitvoorziening,
- de staat van de veiligheidskooi,
- de staat van de accu,
- de dikte van de vorken,
- de staat van de spiegels en
- de staat van de verlichting.
-
Periodieke controle veiligheidsvoorzieningen
Gebruik een gevalideerde checklist bij het uitvoeren van een periodieke controle van veiligheidsvoorzieningen. Klik hier voor een voorbeeld.
-
Periodieke controle veiligheidsvoorzieningen
Gebruik een gevalideerde checklist bij het uitvoeren van een periodieke controle van veiligheidsvoorzieningen. Klik hier voor een voorbeeld.
-
Risicocheck machine
Gebruik een gevalideerde checklist bij het uitvoeren van een risicocheck voor machines. Klik hier voor een voorbeeld.
-
Risicocheck opstellen nieuwe opstelling machine
Gebruik een gevalideerde checklist bij het uitvoeren van een risicocheck voor een nieuwe opstelling van machines. Klik hier voor een voorbeeld.
-
-
Gedrag
-
Bevordering bewustwording directie
Het hoogste management bepaalt het niveau van (arbo)beheersmaatregelen dat in het bedrijf wordt geïmplementeerd. Uit onderzoek blijkt dat in bedrijven waar het hoogste management arbo-bewust is, de arbeidsomstandigheden aantoonbaar beter zijn, dan bij bedrijven waar dat niet het geval is. Daarom dient er op het hoogste managementniveau aandacht te zijn voor arbeidsomstandigheden.
-
Frequentie voorlichting machineveiligheid
Er wordt jaarlijks voorlichting gegeven over machineveiligheid. Hierbij wordt specifiek stilgestaan bij het gedrag van werknemer bij het omgaan met machines.
-
Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen
Werknemers hebben (ook) een eigen verantwoordelijkheid om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken op die plaatsen waar, zonder het gebruik daarvan, een gezondheidsrisico bestaat.
-
Hoogwerkers
De kans op ongevallen neemt aantoonbaar af, als een medewerker die met een hoogwerker werkt, daarvoor is opgeleid. Deze opleiding wordt verzorgd door een externe partij, met een certificaat als aantoonbaar resultaat. Dit is voor elke gebruiker van toepassing.
-
Instructie
Instructie over juist gebruik van een machine / hulpmiddel reduceert de kans dat medewerkers de machine / het hulpmiddel onbewust op een onjuiste wijze gebruiken.
-
Na- en bijscholing heftruckchauffer
Periodieke bijscholing van heftruckchauffeurs reduceert de kans op ongevallen. Deze bijscholing vindt bij voorkeur plaats door een externe partij, tenzij door een interne opleiding eenzelfde opleidingsniveau gerealiseerd kan worden.
-
Opleiden heftruckchauffeur
De kans op ongevallen neemt aantoonbaar af, als een heftruckchauffeur als zodanig is opgeleid. Deze opleiding vindt bij voorkeur plaats door een externe partij, tenzij door een interne opleiding eenzelfde opleidingsniveau gerealiseerd kan worden.
-
Opleiden hijskraanmachinist
De kans op ongevallen neemt aantoonbaar af, als een hijskraanmachinist als zodanig is opgeleid. Deze opleiding vindt bij voorkeur plaats door een externe partij, tenzij door een interne opleiding eenzelfde opleidingsniveau gerealiseerd kan worden.
-
Opleiden incidentele gebruiker hijskraan / hijsmiddel
Een persoon die incidenteel gebruik maakt / mag maken van een hijskraan / hefmiddel, is minimaal intern aantoonbaar daarvoor opgeleid.
-
Opleiden incidentele heftruck gebruiker
Een persoon die incidenteel gebruik maakt / mag maken van een heftruck, is daarvoor minimaal intern aantoonbaar opgeleid.
-
Opleiding voor bediening machines
Werkzaamheden aan een machine worden alleen zelfstandig uitgevoerd door een werknemer die daarvoor (intern) is opgeleid.
-
Sanctiebeleid
Daar waar medewerkers geen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en het aanspreken door een leidinggevende daarop onvoldoende effectief blijkt, is het instellen van een sanctiebeleid een sluitsteen om tot veilig gedrag te komen. Ook kan sanctiebeleid noodzakelijk zijn om te komen tot een op de juiste wijze omgaan met ter beschikking gestelde hulpmiddelen.
-
Toezicht gebruik hulpmiddelen
De werkgever ziet er op toe dat werknemers gebruik maken van de ter beschikking gestelde hulpmiddelen. Dit toezicht is een onmisbare schakel is in het beheersen van het risico.
-
Toezicht gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen
De werkgever ziet er op toe dat medewerkers gebruik maken van de ter beschikking gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen.
-
Training/instructie lijnmanagement
Lijnmanagers hebben als taak om medewerkers te informeren over (on) gezonde arbeidsomstandigheden en om medewerkers aan te spreken op ongezond gedrag. Daartoe dienen de lijnmanagers de sociale en inhoudelijke deskundigheid te hebben. Als zij deze niet voldoende hebben, worden zij op deze aspecten getraind.
-
Voorbeeldgedrag lijnmanagement
Als het lijnmanagement door middel van voorbeeldgedrag laat zien dat zij het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen belangrijk vindt, heeft dat een positief effect op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door overige werknemers.
-
Werknemers melden onjuist/onveilig gedrag
Werknemers melden het aan leidinggevenden als andere werknemers geen (juist) gebruik maken van ter beschikking gestelde hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat geld in alle gevallen indien dat onjuist / onveilig gedrag ook invloed kan hebben op andere werknemers.
-
Inspiratie: Gedragsbeïnvloeding bijvoorbeeld via SUSA
Dit is een inspiratie afspraak Klik hier voor uitleg
Ongevallen met machines hebben vaak te maken met onveilige handelingen van medewerkers. Er zijn hulpmiddelen die het gedrag van medewerkers proberen te beïnvloeden. SUSA (Safe and UnSafe Acts) is een hulpmiddel waarmee werknemers elkaar aanspreken op onveilig en ongezond gedrag. Dit programma werkt met een lijst met (on)gewenste gedragingen. Zie ook: www.hse.gov.uk/corporateresponsibility/casestudies/tte.pdf . Andere voorbeelden zijn: STOP, OOG, KTO, HBP, HEB, BSTI .
-
Inspiratie: Gedragsbeïnvloeding bijvoorbeeld via TRA's
Dit is een inspiratie afspraak Klik hier voor uitleg
Ongevallen met machines hebben vaak te maken met onveilige handelingen van medewerkers. Er zijn hulpmiddelen die het gedrag van medewerkers proberen te beïnvloeden. Het uitvoeren van TaakRisicoAnalyses (TRA's) is een van deze hulpmiddelen. Het doel van TRA's is om van bepaalde risicovolle taken de risico's op te sporen en op te heffen of, als dat niet lukt, te verminderen.Voor meer informatie over TRA: klik dan hier.
-
Inspiratie: Werknemers spreken elkaar aan op (on)juist gedrag
Dit is een inspiratie afspraak Klik hier voor uitleg
In bedrijven waar werknemers anderen aanspreken op ongewenst (arbo)gedrag, zijn de arbeidsomstandigheden beter dan in bedrijven waar dat niet gebeurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanspreken op het gebruik maken van ter beschikking gestelde hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
-
-
Gezondheidsbewaking
-
Periodiek Medisch Onderzoek
Een medewerker wordt minimaal één keer per vier jaar aangeboden om deel te nemen aan een Periodiek Medisch Onderzoek.
-
-
Grenswaarden
-
Maximale snelheid hefftruck
De maximale snelheid voor een heftruck binnen bedraagt 10 km / uur. Buiten is de maximumsnelheid 15 km / uur
-
Nieuwe machines hebben CE
Nieuw aangeschafte machines zijn voorzien van CE markering. NB Indien een machine wordt aangepast nadat deze geleverd is, dan moet een nieuw CE-markering verworven worden.
-
Periodieke keuring transportvoertuigen
Machines en apparaten worden als gevolg van slijtage minder veilig. Transportvoertuigen met aandrijving (zoals heftrucks) worden regelmatig gekeurd. Voor de keuringstermijn geldt een ondergrens van eenmaal per jaar.
-
Risicocheck machine zonder CE
Machines die voor 1-1-1995 zijn opgeleverd hoeven niet voorzien te zijn van een CE-markering. Na aanschaf van een dergelijke machine wordt een risicocheck ('gezond verstand check') uitgevoerd.
-
-
Organisatorisch
-
Afstemming productie en TD
Overleg tussen operators en de Technische Dienst zorgt er voor dat eventuele knelpunten bij de bediening van de machine sneller aan het licht komen en verholpen kunnen worden. Bijvoorbeeld beschermkappen die tot veel hinder leiden bij de dagelijkse werkzaamheden.
-
Afzetten hoogte verschillen
Het afzetten van plekken met hoogteverschillen waar heftrucktransport plaatsvindt verkleint het risico van het kantelen van heftrucks.
-
Controles bij hijsen
Het uitvoeren van controles voor aanvang van hijsen reduceert de kans op ongevallen. Deze controles hebben betrekking op: werklast; merkteken; afkeurnormen en of het gebruik in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing.
-
Controles bij hijsen
Het uitvoeren van controles voor aanvang van hijsen reduceert de kans op ongevallen. Deze controles hebben betrekking op: werklast; merkteken; afkeurnormen en of het gebruik in overeenstemming is met de gebruiksaanwijzing.
-
Gebruikershandleiding
Gebruikershandleiding is de verzamelnaam voor onderhoudsvoorschriften (voor gespecialiseerd personeel) en gebruiksaanwijzing (voor bediening). De handleiding is afgestemd op het kennis- en ervaringsniveau van de doelgroep. Een handleiding kan helpen bij een juist gebruik van machines en hulpmiddelen.
-
Hijsen met twee personen
Bij het omstellen van een machine, wordt de matrijs met behulp van een kraan in positie gebracht. Het uitvoeren van deze werkzaamheden met minimaal twee personen reduceert de kans op ernstig letsel ten gevolge van beknellingen.
-
Inspecties gestapelde goederen
Plaatsen waar goederen opgestapeld staan in meerdere lagen worden periodiek gecontroleerd.
-
Lock-out
Lockout is een beheersactiviteit die er voor zorgt dat machines op de juiste wijze ontkoppeld worden voorafgaand aan werkzaamheden. Lock-out is het toepassen van sloten of vergrendelingen. Dit voorkomt het inschakelen van een machine, terwijl er mensen onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren. Kern is dat de energiebron(nen) zijn uitgeschakeld en vergrendeld met sloten waarvan de mensen die aan de machine werken de sleutels in hun bezit hebben.
-
Maximale stapelhoogte
Stel een maximale stapelhoogte vast voor lasten die, zonder hulpmiddelen, op elkaar geplaatst worden.
-
Meerijden op heftruck
Meerijden van werknemers op een heftruck is alleen toegestaan als daar een veilige plaats voor is ingericht. Met een veilige plaats wordt een extra stoel met veiligheidsgordel gebruikt.
-
Meldingen onveilige situaties
Operators zijn zich in veel gevallen bewust van gevaarlijke situaties en/of verbeterpunten. Het inrichten van een structuur om het melden van dit soort situaties te vergemakkelijken en de voortgang van verbeteracties te bewaken verbetert de veiligheid en de efficiency van het productieproces.
-
Messenbeleid
In de praktijk blijken relatief veel ongevallen met messen voor te komen. Er wordt aangegeven bij welke werkzaamheden welke messen zijn toegestaan en hoe met welk type mes omgegaan kan / moet worden.
-
Niet hijsen boven personen
Hijswerkzaamheden waarbij een kraan wordt gebruikt, vinden nooit plaats op het moment dat personen zich in het gebied bevinden dat door de kraan bij deze werkzaamheden bereikt wordt.
-
Orde en netheid
Orde en netheid is een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van veiligheidsprestaties van bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met de 5S methode. Klik hier voor meer informatie.Die is gericht op het verbeteren van de organisatie met de werkplek als uitgangspunt.
-
Periodieke controle hijskraan
Een hijskraan wordt periodiek door een daarvoor gecertificeerd bedrijf gekeurd.
-
Periodieke controle hijsmiddelen
Hijsmiddelen worden door de medewerker zelf voorafgaand aan gebruik en door een interne inspecteur periodiek beoordeeld.
-
Periodieke controle veiligheidsvoorzieningen
Veiligheidsvoorzieningen worden periodiek gecontroleerd. Dit betreft bijvoorbeeld de werking van de noodstop en de beveiliging van een machine.
-
Programma voor onderhoud
Het opstellen en uitvoeren van een programma voor periodiek preventief onderhoud, voorkomt ook dat, afhankelijk van de factoren die voorkomen:
- geluid dat de machine produceert niet toeneemt door gebruik;
- de hoeveelheid stof / stoffen die vrijkomen niet toenemen door gebruik;
- de hoeveel hitte die vrijkomt niet toeneemt door gebruik;
- fysieke belastingsproblemen periodiek worden besproken en daardoor eerder verholpen;
- de beveiliging van de machine periodiek gecontroleerd wordt en eventuele fouten / tekorten daarin sneller worden geconstateerd en verholpen.
-
Protocol veilig hijsen
Het opstellen en uitvoeren van een protocol voor veilig hijsen reduceert de kans op ongevallen.
-
Typeplaat en werklastdiagram
Een heftruck is voorzien van een typeplaat en werklastdiagram. Met behulp van het werklastdiagram kan een heftruckchauffeur in één oogopslag bepalen of het veilig en verantwoord is de betreffende last op te nemen en te vervoeren.
-
Veiligheid als onderdeel programma van eisen nieuwe machines
Stel bij aanschaf of aanpassing van machines vooraf vast aan welke veiligheidseisen de machine moet voldoen. Zorg er voor dat de machine minimaal voorzien is van een CE markering en een technisch constructiedossier.
-
Veiligheid als onderdeel van een installatiecheck nieuwe machines
Evalueer na installatie van een nieuwe machine of de machineveiligheid in de praktijk voldoet aan de eisen die daaraan gesteld zijn in het programma van eisen.
-
Verkeersplan
Scheiden van transport en looproutes verkleint de kans op aanrijdingen. Bedrijven waarin dagelijks verkeer met transportvoertuigen voorkomt, stellen daarom een verkeersplan op. Dit punt is met name relevant voor bedrijven met meer dan 25 medewerkers.
-
Verkeersregels
Bedrijven waarin dagelijks verkeer met transportvoertuigen plaatsvindt stellen interne verkeersregels op. Daarbij is het 'wegenverkeersreglement' een goed uitgangspunt. De verkeersregels besteden in ieder geval aandacht aan:
- rijsnelheden en
- voorrangsregels.
-
Zwangerschap en machineveiligheid
Een zwangere vrouw die met risicovolle machines werkt, meldt (zo snel mogelijk) aan haar leidinggevende dat zij zwanger is.
De leidinggevende stuurt haar vervolgens zo snel mogelijk door naar de bedrijfsarts met als doel om afspraken te maken welke werkzaamheden de vrouw wel, in aangepaste vorm, of niet meer mag verrichten.
De bedrijfsarts stelt de leidinggevende van deze, dwingende, afspraken op de hoogte. Tijdens het eerste bezoek geeft de bedrijfsarts aan of het wenselijk is dat er ook een consult plaats vindt vlak voordat de zwangere vrouw met zwangerschapsverlof gaat. Dit kan zinvol zijn zodat de bedrijfsarts de zwangere onder meer voor kan lichten over de mogelijke risico’s van het geven van borstvoeding indien de vrouw blootgesteld kan zijn geweest aan (mogelijk schadelijke) stoffen die in de moedermelk aanwezig kunnen zijn.
Bij hervatting van de werkzaamheden heeft de vrouw recht om een afspraak met de bedrijfsarts te maken. Dit is met name relevant indien de vrouw, bijvoorbeeld ten gevolge van complicaties tijdens zwangerschap en/of bevalling, twijfelt of zij het eigen werk al dan niet in aangepaste vorm, kan hervatten.
De vrouw wordt door middel van een brochure voorgelicht over de meest recente wetenschappelijke inzichten over de effecten die bepaalde risicofactoren op zwangere vrouwen die werken kunnen hebben. Deze inzichten zijn ondermeer verwoord in de richtlijn “zwangerschap en arbeid” die de bedrijfsartsen hanteren. In deze brochure is ook opgenomen wanneer de vrouw voor een second opinion bij het UWV terecht kan. Indien een vrouw het niet eens is met de werkzaamheden die zij volgens de bedrijfsarts zou kunnen verrichten, dan staat het haar altijd vrij hierover een second opinion bij een andere bedrijfsarts aan te vragen.
-
Zwangerschap en transportveiligheid
Een zwangere vrouw die regelmatig met een heftruck werkt, meldt (zo snel mogelijk) aan haar leidinggevende dat zij zwanger is.
De leidinggevende stuurt haar vervolgens zo snel mogelijk door naar de bedrijfsarts met als doel om afspraken te maken welke werkzaamheden de vrouw wel, in aangepaste vorm, of niet meer mag verrichten.
De bedrijfsarts stelt de leidinggevende van deze, dwingende, afspraken op de hoogte. Tijdens het eerste bezoek geeft de bedrijfsarts aan of het wenselijk is dat er ook een consult plaats vindt vlak voordat de zwangere vrouw met zwangerschapsverlof gaat. Dit kan zinvol zijn zodat de bedrijfsarts de zwangere onder meer voor kan lichten over de mogelijke risico’s van het geven van borstvoeding indien de vrouw blootgesteld kan zijn geweest aan (mogelijk schadelijke) stoffen die in de moedermelk aanwezig kunnen zijn.
Bij hervatting van de werkzaamheden heeft de vrouw recht om een afspraak met de bedrijfsarts te maken. Dit is met name relevant indien de vrouw, bijvoorbeeld ten gevolge van complicaties tijdens zwangerschap en/of bevalling, twijfelt of zij het eigen werk al dan niet in aangepaste vorm, kan hervatten.
De vrouw wordt door middel van een brochure voorgelicht over de meest recente wetenschappelijke inzichten over de effecten die bepaalde risicofactoren op zwangere vrouwen die werken kunnen hebben. Deze inzichten zijn ondermeer verwoord in de richtlijn “zwangerschap en arbeid” die de bedrijfsartsen hanteren. In deze brochure is ook opgenomen wanneer de vrouw voor een second opinion bij het UWV terecht kan. Indien een vrouw het niet eens is met de werkzaamheden die zij volgens de bedrijfsarts zou kunnen verrichten, dan staat het haar altijd vrij hierover een second opinion bij een andere bedrijfsarts aan te vragen.
-
Inspiratie: Maximale belastbaarheid stellingen
Dit is een inspiratie afspraak Klik hier voor uitleg
Op elke stelling is aangegeven wat het maximale gewicht is van de last die in dat deel van de stelling geplaatst mag worden.
-